Šta je escape room? (za one koji još nisu probali)

Escape room ili ne-baš-spretno-prevedeno-na-naš-jezik „sobe za bijeg“ su igre u realnom ograničenom vremenu i prostoru u nerealnim okolnostima, koje podrazumijevaju prepreke i zagonetke čijim rješavanjem se napreduje dalje u igri.

Cilj igre je rješavanje konačne zagonetke i ostvarenje misije koja je jedinstvena za svaku igru, te uglavnom izlazak iz prostora, što je zajedničko većini igara u svijetu.

Escape room igre igraju ekipe od po nekoliko igrača (najčešće od 2 igrača pa više), koji uglavnom zajedno (ponekad se igrači takmiče među sobom, ali to je vrlo rijetko) rade na rješavanju zagonetki i konačne misije.

Najčešće su igrači zatvoreni i treba da se oslobode iz nekog prostora, nečega ili nekog (uglavnom) fiktivnog lika, koji nije (rjeđe jeste) prisutan u prostoru. Vrlo često su zaključani – ključem, katancem ili nekim mehanizmom koji treba da otključate, što je u najvećem broju soba i cilj igre. Većina voditelja igre u svijetu (garantovano u klickER-u) će vas pustiti ukoliko to poželite u bilo kojem trenutku, s tim što onda obično ne možete nazad u igru.

Igre se igraju na lokaciji escape room centra, u posebno uređenim sobama za svaku igru, a prema unaprijed dogovorenim terminima. Premda je većina „procedura“ i pravila univerzalna, svaki escape room centar ima svoje procedure zakazivanja termina, uvoda u igru, pravila ponašanja u igrama i slično.

Vrijeme koje igrači imaju da riješe sve zagonetke je ograničeno (najčešće ukupnim trajanjem igre) i uglavnom ekipe u sobi imaju neki izvor računanja vremena (npr. digitalni sat koji odbrojava vrijeme unazad).

Logičke zagonetke koje igrači rješavaju su raznovrsne koliko su različiti umovi koji ih osmišljavaju, pa igrači u sobama za bijeg mogu da rješavaju sve od proste matematike, pitalica, vizuelnih zagonetki, prepoznavanje obrazaca (oblika, boja i sl.), preko fizički zahtjevnih poduhvata, do rastavljanja i ponovnog sastavljanja nuklearnog reaktora, nadaćemo se – ne pravog.

Vrlo često stvari se vrte oko nekih brojeva i slova, koja najčešće daju neke tajne kodove što otvaraju katance razbacane po svemu što se može – i nekad nije, a sad ipak može – zaključati. Moderniji escape room centri (među kojim je i klickER 🙂 imaju elektronske mehanizme koji se pokreću kad obavite neki zadatak, pa tako mogu da vam otvore vrata ili otrkiju smjernicu za sljedeći zadatak. Stari dobri katanci, međutim, i dalje se ne izbacuju iz upotrebe jer je u armiji onih što igraju i onih što prave escape room igre i dalje najviše „analognih“ likova koji inače vole „stare dobre stvari“, a posebno onaj osjećaj kad konačno pogodiš koja je kombinacija i shvatiš da katanac ipak nije pokvaren, koliko god je cijela ekipa bila ubijeđena da je veća šansa da nešto nije u redu sa starim gvožđem, a ne s njihovom logikom.

Rješenje jedne zagonetke obično vodi na sljedeću i tako dok igrači ne riješe sve one zadatke koje je kreator igre zamislio da treba da riješe kako bi zaslužili da ih voditelj igre pusti kući. Nekim igračima će se u svakoj igri činiti da je kreatora igre malo „ponijelo“ i da je zagonetki previše i nemoguće riješiti u zadatom vremenu. Većina je ipak onih koji se toliko zaraze escape room igrama da im svaka igra prekratko traje i da bi uvijek mogli da igraju još, i još, i još, makar u većini igara uopšte ne uspjeli da riješe misiju.

Zagonetke se uglavnom rješavaju snagom uma (mišljenjem, ne meditacijom) i dosta rijetko fizičkom snagom (dosta escape room centara izričito zabranjuje upotrebu i najmanje fizičke sile u sobi na rekvizitima u sobi). Tragovi su svugdje po prostoru i registruju se najčešće čulom vida i sluha, ali nerijetko će igračima u sobama za bijeg biti potrebno i čulo dodira, mirisa, čak i okusa.

Većina escape room centara obezbjeđuje neprekidan audio i video nadzor prostora za igru, pri čemu svaka igra ima svog voditelja, čiji je zadatak da upotpuni igračko iskustvo ekipa, a nerijetko i da pomogne igračima ukoliko im ne ide rješavanje neke zagonetke.

Sve escape room igre se razlikuju: različite su teme igre (negdje vas otimaju vanzemaljci, nekad bježite iz zatvora, nekad spasavate svijet od nuklearne katastrofe, bježite od mafije, u nekoj sobi rješavate ubistvo, u nekoj putujete kroz vrijeme…), različite su zagonetke, različita je priča. Sobe su uglavnom uređene u skladu s temom i pričom, tako da su ekipe zapravo zatvorene u poseban ambijent.

 

klickER trenutno ima tri različite escape room igre: pokER: sve ili ništa, nEuRo i magija. Termin možete rezervisati na klickeri.com/rezervacija-termina ili na 066609990. Isti broj telefona, kao i mejl info@klickeri.com dostupan je za sve ostale informacije o klickER-u, igrama, pravilima…

Leave a Comment